Regels meerlingenverlof verder aangescherpt

Sinds 1 april 2016 zijn de regels voor het meerlingenverlof aangepast, zodat er in totaal het recht bestaat op 20 weken verlof (10 weken zwangerschaps- en 10 weken bevallingsverlof) in plaats van de reguliere 16 weken (6 weken zwangerschaps- en 10 weken bevallingsverlof) bij een eenling.

In de praktijk werkte dit echter niet zo. Over het algemeen bevalt een vrouw met een meerling eerder dan de uitgerekende datum, maar nemen zij ook eerder verlof op. Onder de huidige regels kon een vrouw het bevallingsverlof verlengen met de dagen dat het zwangerschapsverlof minder heeft geduurd dan 6 weken. Doordat vrouwen met een meerling over het algemeen dus ook eerder bevallen, zag je in de praktijk dat het verlof in het geval van een meerling niet (veel) langer duurde dan de 16 weken welke gelden in het geval van een eenling.

Per 1 april 2018 wordt daarom het meerlingenverlof weer aangepast, zodat een vrouw met een meerling het bevallingsverlof kan verlengen met de dagen dat het zwangerschapsverlof minder heeft geduurd dan 10 weken.