Einde van payroll in zicht door nieuwe kabinetsplannen?

Op 6 april 2018 werd er al een initiatiefwetsvoorstel bekend gemaakt om payroll duurder te maken en dagen later komt Minister Koolmees met zijn wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

Het kabinet heeft het idee om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen (alweer). De huidige arbeidsmarkt is niet zo flexibel als gedacht en 70% van het aantal groeiende flexwerkers geeft aan een vaste baan te willen. Minister Koolmees wil meer zekerheid voor werkenden en tegelijkertijd dat flexwerk mogelijk blijft, waar nodig. Een belangrijk punt betreft de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Payrollmedewerkers hebben straks recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever, met uitzondering van pensioen.

Over payrolling is altijd veel te doen geweest. Werden nou echt alleen de administratieve lasten overgenomen (en dus het werkgeverschap), of is er veelal sprake van een schijnconstructie om zo arbeidsregels te omzeilen?

Vanaf 2020 wil Koolmees het payrollen duurder maken, waarbij de faseregeling uit de cao voor uitzendkrachten niet meer van toepassing is, er verplicht aangesloten moet worden bij een scholingsfonds in de branche van de inlener en er een adequate pensioenvoorziening gesloten moet worden.

Vooral het stuk ten aanzien van de ketenregeling en de secundaire arbeidsvoorwaarden zullen een flinke kostenpost op gaan leveren voor de payrollorganisaties. Indien een werkgever daadwerkelijk administratieve verlichting wil in lasten, zal er dieper in de buidel getast moeten worden.

Word vervolgd…